lördag 20 mars 2021

Solidaritetens numerärer

Diskussionen om invandring och flyktingmottagning har pågått länge i Sverige. Frågan tog ny fart i och med den stora flyktingkrisen 2015. 


 Jag har läst en del diskussioner om ämnet solidaritet kopplat till flyktingmottagning på sociala medier och såg att en debattör menade att ju fler människor ett land tar emot desto mer solidariskt är det, är gränserna helt öppna då är ett land maximalt solidarisk och sen är skalan fallande med andra ord. 


För mig stannar inte solidariteten vid passagen vid gränsen, för är det något flyktingkrisen 2015 lärde oss är det att numerärer spelar roll, hur många ett land tar emot kopplat till sin kapacitet för mottagande och integrerande av personerna är avgörande för hur det går sen. 


Vad är det för sorts solidaritet som upphör så fort en människa passerat gränsen men efter detta blir dömd till ett liv i utanförskap och fattigdom? Socialdemokraterna har alltid varit för en reglerad invandringspolitik och det bedömmer jag är helt i linje med den svenska folkviljan 


Hela den politiska tanken bygger på att förutom att vara en fristad för människor som är på flykt ska vi också klara av att integrera dom i vårt samhälle till ett drägligt liv, den kopplingen brast 2015, och det var också därför S efter ett snabbt tillnyktrande stramade upp reglerna för invandringen vilket har lett till kraftigt minskande siffror 


Är S 2021 då mindre solidariskt än S 2015 med denna åtstramning? Nej knappast, asylrätten försvaras fortfarande vilket är en viktig grundbult i politiken och en mänsklig rättighet, men vi har nu nivåer på vårt mottagande som gör att vi också klarar av integreringen av dom människor som har oturen och måste fly till oss. 


Vi har kapacitet att utbilda dom som har för låg utbildningsnivå så att dom blir anställningsbara på vår svenska arbetsmarknad, där arbetstillfällen för lågutbildade människor med knackig svenska är få.  


Vi behöver inte ha noll invandring som vissa hävdar, Sverige klarar av att ta emot flyktingar och även att integrera dom, men vi ska ha ordning och reda i detta politikområde precis som i alla andra frågor som rör vårt samhälle. 


 Är inte det solidaritet så säg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar