söndag 17 mars 2013

Ökade krav måste gå hand i hand med fler möjligheter

Efter moderaternas sverigemöte i Karlstad, är ett par saker tydliga, dom tycker att deras politik är lyckat och dom vill fortsätta på den inslagna vägen.


Moderaterna är utåt sett ett parti med självförtroende, inåt tror jag man är riktigt orolig, alla opinionsmätningar som kommer ut talar samma språk, Moderaterna går skapligt medans deras allianskollegor håller på att försvinna, exit Rosenbad 2014 alltså om opinionsmätningarna står sig.


Det senaste greppet från M är att öka profilen inom krav, man ska bli tuffare mot brottslingar och man ska öka karaven på de som är arbetslösa, tidigare har a-kassorna stått i skottgluggen, denna gången riktar man in sig på dom personer som går på kommunernas försörjningsstöd, dagligdags kallat socialbidrag.


Kraven ska öka, det ska bli tuffare, dom ska omfattas av "jobblinjen", exakt vad den jobblinjen består av är efter 6 års regerande fortfarande höljt i dunkel, ingen vet riktigt, arbetslösheten ökar och ungdomsarbetslösheten är på katastrofnivåer.


Jag har i grunden inga invändningar mot att man aktiverar arbetslösa människor som går på försörjningsstöd, men det måste vara meningsfulla åtgärder som leder till arbete eller studier, att fortsätta med en politik likt den med FAS 3 är fullständigt huvudlöst. Människor låses in i system som dom inte kommer ur, som kostar stora summor pengar och som absolut inte leder till arbete, även om regeringen har dom ideologiska skygglapparna på sig måste dom ibland glutta fram bakom dom och inse att deras politik inte riktigt blev som dom tänkt sig, till vardags kallat pragmatism.

Vad denna kravretorik mot människor i kommunernas försörjningsstöd består i återstår att se, de praktiska förslagen i denna än så länge endast tuffa retorik återstår att se, men jag misstänker att det blir mer av samma politik, ökade krav men inte ökade möjligheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar