fredag 15 mars 2013

På randen till världskrig?

Nordkorea beter sig allt mer irrationellt och hotar både sina grannar och länder långt därifrån, Nordkorea hotar värdsfreden helt enkelt.

De tidigare gångerna Nordkorea agerat på detta sättet, att hota och ha en hög svansföring, har det varit för att man velat förhandla. Det kan ha varit om utökat bistånd eller något annat som Pyongyang velat ha. Denna gången är det dock flera saker som är annorlunda, för det första har man i Kim Jong Un en ny ledare, hans agerande förvånar nog världen en smula eftersom många trott och hoppats på att med en yngre ledare skulle Nordkorea gradvis moderniseras och öppnas upp, i dagsläget finns det inget som tyder på det.

För det andra har man kärnvapen, och man är uppenbarligen inte rädd för att hota omvärlden med dem, vilket man gjort flera gånger. Det är nog första gången i världshistorien som en nation på detta sättet hotar omvärlden så flagrannt som Nordkorea gör.

För det tredje har FN infört hårdare sanktioner, något som upprört Pyongyang något oerhört.

Är vi då på randen till världskrig? Nej jag tror inte det, Nordkorea har en historia av att från tid till annan huffa och puffa utan att agera, man visar att man finns och jag tror att dom vill ha något igen, hur konstigt det än kan låta. Ett krig på Koreahalvön kommer oundviklingen att dra med sig USA och Kina in i konflikten och som det verkar på Beijing den senaste tiden kommer dom inte stödja Nordkorea, Kina verkar också ha tröttnat på Nordkorea, dessutom vill Kina fortsätta växa sin ekonomi, och Nordkoreas beteende i Kinas närområde är inte bra för Kina heller, det skapar oro och osäkerhet och är det något som världsekonomin inte behöver mer av är det de två sakerna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar